fbpx

KURNIA ZIKIR DAN BEBERAPA TANDA

* Gambar Sekadar Hiasan

“Jika engkau melihat seorang hamba yang ditetapkan oleh Allah dalam menjaga wirid-Nya dan menyebut-nyebutkan-Nya dalam keadaan tersebut, namun ia begitu lama mendapat pertolongan-Nya, maka jangan sampai meremehkan apa yang Allah berikan kepadanya. Sebab, engkau belum melihat tanda-tanda orang yang arif ataupun kegembiraan pencinta Allah pada dirinya. Kalaulah bukan kerana kurnia ilham, tentu tak akan ada wirid”.

(Syekh Ibnu Atha’illah dalam Al-Hikam).

* Klik Disini

Sahabatku, mari kita menyedari bahawa dalam shalat, doa, munajat dan wirid kepada Allah SWT terkandung ekspresi penyucian diri dan ibadah yang telah ditentukan. Cipta rasa seorang hamba yang memulai untuk melakukan pendekatan dengan ibadah tentu beragam. Bisa jadi, apa yang kita mohon ada yang cepat diberi pertolongan Allah, ada pula yang lambat, melalui proses dan jangka waktu bertahap. Semuanya terserah kepada Allah. Kita tidak perlu turut mahu mengatur dan berserah dirilah atas semua yang ditetapkan-Nya.

Dzikir dan doa kepada Allah tanpa keraguan akan menghasilkan nikmat-nikmat yang tidak bisa digambarkan ketenangan dan indahnya percintaan. Sebab, Allah memuliakan hamba-Nya yang berada di jalan itu dengan beragam tanda-tanda. Maka tak hairan, jika ada beberapa di antara dari kita, yang tak tampak tanda-tanda kearifannya, meskipun sebenarnya dia termasuk orang yang telah mengalami pencerahan luar biasa kerana hijabnya dari menyaksi keindahan dari sisi Tuhan.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *