fbpx

Kelebihan Menyambut Maulidur Rasul saw Mengikut Khulafa’ ar Rasyidin

* Gambar Sekadar Hiasan

Berikut ini adalah beberapa perkataan 4 sahabat khulafa’ ar rashidin ridiyALLAHU anhum ajmaien yang menyentuh berkenaan kelebihan menyambut maulid Nabi Besar Muhammad sholallahu ‘alaihi wa’ala alihi wasohbihi wasalam:…

(sumber dari kitab anni’matul kubro ‘alaa al-’aalam fii maulid sayyidii waladii aadam karya Imam Syihabuddin Ahmad ibnu Hajar al-Haitami as-Syafii)

Saidina Abu Bakar ash-Shiddiq radiyALLAHU anhu:

Telah berkata Sayyidina Abu Bakar As-Shiddiq r.a: “Barangsiapa yang menafkahkan satu dirham bagi menggalakkan sambutan Maulid Nabi saw.. maka ia akan menjadi temanku di dalam syurga.”

Saidina Umar bin Khottob al-Faruq radiyALLAHU anhu:

Telah berkata Sayyidina ‘Umar r.a: “Siapa yang membesarkan (memuliakan) majlis maulid Nabi saw. maka sesungguhnya ia telah menghidupkan Islam.”

Saidina Utsman ibn ‘Affan Dzun-Nuraini radiyALLAHU anhu:

Telah berkata Sayyidina Utsman: “Siapa yang menafkahkan satu dirham untuk majlis sambutan maulid Nabi saw. maka seolah-olah ia menyaksikan peperangan Badar dan Hunain”

Telah berkata Saidina ‘Ali Karram ALLAHU wajhahu:

* Klik Disini

“Siapa yang membesarkan majlis maulid Nabi saw. dan karenanya diadakan majlis sambutan maulid, maka dia tidak akan keluar dari dunia melainkan dengan keimanan dan akan masuk ke dalam syurga tanpa hisab”.

“Mawar indah buatmu ya Rasulullah”

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *