fbpx

Salah faham bab nafkah isteri

* Gambar Sekadar Hiasan

Sebahagian orang salah faham bab nafkah isteri kerana dia sangka MESTI beri duit jumlah sekian sekian setiap bulan. Sedangkan perkara sebenarnya bukan begitu.

Dalam kitab Minhaju Tolibin Imam Nawawi menjelaskan secara umumnya nafkah terbahagi kepada 4 perkara :

1- Makanan

– berbeza kuantti makanan yang wajib diberi antara suami kaya dan miskin. Wajib beri lauk selain makanan asasi. Jika sudah menjadi kebiasaan suami makan bersama isteri maka dengan makan bersama itu sudah dikira suami memberi nafkah bab makan.

2- Pakaian

– pakaian yang menutupi aurat dari kepala sehingga ke kaki. Dan pakaian bersesuaian antara musim panas dengan musim sejuk.

3- Tempat Tinggal

– tempat tinggal yang sesuai dengan isteri, tidak mesti kena membeli rumah sewa pun tak apa.

4- Khadam atau pembantu

– jika isteri dari golongan yang biasa ada khadam atau orang gaji suami mesti menyediakan perkara tersebut.

Antara yang wajib juga ialah alat membersihkan diri, tempat duduk seperti hamparan, tilam dan selimut.

Antara yang tidak wajib ialah alat solek dan alat perhiasan, kos perubatan dan perkara yang menjadi tanggungjawab isteri untuk ditunaikan kepada suami.

* Klik Disini

Kesimpulannya tidak mesti kena beri duit tapi wajib disediakan keperluan seperti makanan dan tempat tinggal. Yang kedua ialah banyak penilaian terhadap keperluan isteri dan jenis2 barangan itu bergantung kepada adat dan perubahan masa mengikut kata Syeikh Dr Mustafa Dib Al Bugha.

Dan ketiganya asas kepada semua nafkah isteri ialah mencapai matlamat “bergaullah dengan mereka (para isteri) dengan cara yang baik” seperti yang disebut dalam Al Quran.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *